Putování po klášterech
Každý klášter má svého historického ducha
Edukace v klášterních prostorech

Strahovská knihovna a obrazárna je otevřena denně kromě 24.12., 25.12. a Velikonoční neděle

Strahovská knihovna
9–12, 13–17
vstupné (základní / snížené): 120 / 60
Pro skupiny žáků základních škol v rámci výukového programu ČR vstupné 10 Kč za osobu.
Prohlídka bez průvodce. Školní třídy není nutno objednávat předem. České i cizojazyčné prohlídkové texty zapůjčí na požádání kustodi.
Prohlídková trasa zahrnuje: spojovací chodbu, která umožnuje pohled (nikoliv vstup) do obou významných knihovních sálů (teologického i filosofického), se skvostnými knihovními skříněmi i freskovou výzdobou (vstup do sálu je omezen, viz informace o zvláštních prohlídkách). V chodbě je umístěn klášterní kabinet kuriozit (předchůdce muzea) a nově též vitríny s faksimilemi těch nejzajímavějších knih ze Strahovské knihovny.

Informace o zvláštních prohlídkách knihovních sálů (tj. se vstupem do sálů) je možné obdržet po–pá 8:30–16:30 na tel. 602 190 297. Počet návštěvníků je limitován v zájmu zachování mikroklimatu v sálech a ochrany historického mobiliáře a fondů.

Strahovská obrazárna
9:30–11:30; 12–17
Obrazárna nabízí: Malířství a sochařství 1300 - 1550, Rudolfínské, Flámské, Italské malířství, dále pak Středoevropské malířství 17.-19. stol. Od 1.2.2017 je přístupná též Klenotnice, tj. expozici tvořící soubor děl uměleckého řemesla, dokumentující rozmanitost dochovaných předmětů liturgické povahy, jež vznikly přímo na objednávku řádu nebo se do majetku kanonie dostaly koupí či darem. Cílem expozice není pouze představení uměleckořemeslných výrobků liturgické povahy, chovaných po staletí v majetku strahovské kanonie, ale také přiblížení jejich symbolického významu a liturgické funkce. Prezentace dokládá dva z pěti základních spirituálních směřování premonstrátského řádu – život liturgický a život eucharistický.
Vstupné (základní / snížené / rodinné / skupinové – za os.): 120 / 60 / 200 / 20
Skupinové vstupné platí pro školní a seniorské skupiny nad 20 osob po předchozím ohlášení. 
Prohlídka celé expozice je bez průvodce, prodej vstupenek končí 30 minut před uzavřením objektu, tj. v 11 a 16:30 hodin.
Vstup do prostor konventní budovy je bazbariérový

Památník národního písemnictví
Památník nabízí vzdělávací programy pro organizované skupiny (ZŠ, SŠ a VŠ), komentované prohlídky, exkurze na odborná pracoviště PNP, přednášky a tvůrčí dílny. Školám a univerzitám také nabízí možnost zapůjčení putovní výstavy a její uspořádaní ve vlastních prostorech.